Hoe gaan wij te werk
Binnen het OCM ervaren we dagelijks dat niet een lichaam hetzelfde is als een ander. Iedere klacht, ontstaansgeschiedenis en genezing verloopt anders. Het mooie in de osteopathie is dat de eigenheid van de patiënt centraal wordt gesteld. Met aandacht kijken, luisteren en met getrainde handen voelen, aanraken en vinden wat bij u de zelfheling heeft geblokkeerd is ook voor de behandelaar een unieke ervaring. Dat is nooit volgens een vastgesteld protocol. Het is altijd maatwerk, want ieder mens is anders.
Door de weg weer vrij te maken en de patiënt veiligheid, vertrouwen en zachtheid te laten ervaren ontstaat er ruimte, in het hele systeem. Binnen die ruimte kan de energie in het lichaam weer stromen en een nieuwe balans vinden.
Intake
Tijdens uw eerste afspraak bij het OCM heeft u een uitgebreid gesprek met de osteopaat. Hij zal vragen stellen over uw algehele gezondheid, de ontstaansgeschiedenis van uw klacht(en) maar ook andere relevante historie kan de revue passeren. Hij beoordeelt in dit gesprek ook of uw klachten een indicatie zijn voor een osteopathische behandeling..
Onderzoek
Net als bij de huisarts zal de osteopaat een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Bij het lichamelijk onderzoek ontkleedt de patiënt zich meestal tot op het ondergoed en voert de osteopaat diverse testen en onderzoekshandelingen uit om tot een diagnose te komen. De osteopaten van het OCM zijn medisch opgeleid en zullen als zij dit nodig achten u doorverwijzen voor aanvullend onderzoek naar een arts of specialist.
Osteopatisch onderzoek
Tijdens het specifieke osteopatisch onderzoek wordt de bewegingsvrijheid van en in het lichaam beoordeeld. Het hele lichaam wordt bekeken en gevoeld.
Met de informatie uit het specifieke osteopatische onderzoek vindt de osteopaat zijn verklaring voor het ontstaan van de klacht en ook waarom het uw lichaam niet lukte dit zelf te herstellen.
Safety first
Veiligheid is een belangrijk item voor de osteopaat. Tijdens het algemeen onderzoek voert de osteopaat, indien nodig, specifieke veiligheidstesten uit of vraagt uitslagen bij huisarts of specialist op, zoals röntgenfoto’s of scans. Hierdoor kan de osteopaat beter bepalen of behandeling geïndiceerd is en welke technieken worden gebruikt. Bent u in het bezit van relevante medische uitslagen neem deze dan mee tijdens het eerste consult.
De behandeling
Als de osteopaat een diagnose heeft gesteld en een verklaring heeft gevonden voor het ontstaan en blijven bestaan van de klachten zal hij zijn behandeling starten. Het doel is de beweeglijkheid en de bewegingsvrijheid te verbeteren. Hij doet dit door de weefsels met zijn handen in beweging te brengen.
De technieken
De osteopathische technieken variëren van heel mild tot soms vrij stevig, bijvoorbeeld door een wervel te manipuleren, te kraken. De intensiteit van het aanraken is afhankelijk van het klachtenbeeld en de belastbaarheid van de patiënt. De behandelingen zijn meestal prettig en ontspannend en geven vrijwel nooit pijn.
Duur en frequentie
Binnen drie behandelingen zal er een merkbare verbetering van uw klachten optreden. Wanneer dit niet zo is dan kan dat betekenen dat osteopathie niet de juiste behandelmethode is voor uw klacht op dit moment.
De osteopaat bespreekt dit dan met u en verwijst u naar andere behandel mogelijkheden. Indien nodig verzorgt hij de rapportage naar huisarts of specialist.
De behandelduur is moeilijk van te voren aan te geven.
Nazorg
Na de behandeling kunt u wel eens lichte pijn of ongemak ervaren. Geef uw lichaam dan de tijd om zichzelf te herstellen en het nieuwe evenwicht te vinden.Mocht u twijfels hebben of het klopt wat u ervaart neem dan altijd even contact op met de praktijk. Wij beantwoorden uw vragen graag.
Herstelperiode
De factoren die van invloed zijn op het ontstaan en het herstel van uw klacht zijn bij ieder mens weer anders. Sommige klachten zijn volledig te verhelpen in 2-3 behandelingen, sommige hebben meer consulten nodig. Tussen de behandelingen laat de osteopaat meestal enkele weken tijd, zodat het lichaam de gelegenheid krijgt om te herstellen.
Afspraak maken
Voor het maken van een afspraak kunt u dagelijks contact opnemen met onze secretaresse van: 9.00 tot 12.00 uur.
T: 0118-611096
E: info@ocmiddelburg.nl