Kinderen

Peuters, Kleuters, Kinderen

Groei & Ontwikkeling

Groei en ontwikkeling bij kinderen is een heel dynamisch proces, en als iets dynamisch is dan moet er in ieder geval één ding zijn en dat is: beweeglijkheid, het stokpaardje van de osteopaat! Beweeglijkheid in alle structuren , bewegingsvrijheid maar ook een vrije inherente beweeglijkheid, dit is de beweging die het lichaam zelf genereert, de ademhaling, hartslag, peristaltiek die er voor zorgt dat alle stroomt in het lijf. De beweeglijkheid kan negatief beïnvloed worden door bij de geboorte ontstane blokkades maar ook tijdens het leren, zitten, staan, kruipen en lopen hebben kinderen vaak valpartijen waarbij er fysiek impact komt op hun lijf dat sporen na laat. Soms zijn deze een beletsel voor ontwikkeling en groei in een later stadium. Beter voorkomen dan genezen dus.

Schoolgaande kinderen

Ook schoolgaande kinderen bezoeken regelmatig de praktijk van de osteopaat. Vaak heeft dit te maken met lichamelijke klachten, zoals ook volwassenen die hebben. Ook zien we deze groep met leerproblemen die mogelijk verband houden met verstoringen van de beweeglijkheid van het kind. Leerproblemen kennen vele mogelijke oorzaken en vaak kan de osteopaat hier een zinvolle bijdrage leveren door letterlijk het kind beter in zijn of haar vel te laten zitten.

Symmetrie in het lichaam

Waarom is dat zo belangrijk?

Waarom is symmetrie in een lichaam zo belangrijk?

As a twig is bent, so does the tree incline’. Zoals het takje buigt, zal de boom hellen, oftewel vroege invloeden, kunnen permanente aanpassing tot het gevolg hebben. Symmetrie heeft directe gevolgen voor hoe je je oriënteert in de ruimte.
Voor een goede links, rechts coördinatie is symmetrie belangrijk maar ook voor een optimale ontwikkeling voor ons brein zijn we gebaat bij een symmetrische ontwikkeling

 

Het is niet zo dat iemand met asymmetrie niet kan functioneren, ons lichaam is meester in het compenseren.
Maar we zien maar al te vaak dat compenseren uiteindelijk aanpassen wordt en dat aanpassen in de groei leidt tot vervorming van vorm maar ook van functie.

 

Dat kan blijvend zijn en daar krijgt vroeg of laat het lichaam last van.

Als je kind niet goed in zijn vel zit

Niet alleen disbalans vanuit de geboorte of door valpartijen kan een reden zijn voor een bezoek aan de osteopaat. Als je kind zich niet prettig voelt, niet goed in zijn vel zit kan het ook goed zijn eens bij de osteopaat te rade te gaan. Als een kind last heeft van psycho- emotionele onrust door sociale druk, onrust in het gezin of andere factoren is dit voelbaar in zijn lijf. Daardoor gaat een kind zich nog minder prettig voelen en neemt de stressreactie weer meer toe.

 

Wat een osteopaat dan kan doen is hetzelfde als bij een volwassene. Het is de handen te luisteren leggen en te voelen wat er te voelen is in dit systeem, is het een mechanisch is er een bepaalde asymmetrische fixatie of is er een bepaalde gelatenheid in een systeem in de zin van onrust of spanning of is er misschien weinig vitaliteit voelbaar.

 

Het is dan de juiste behandeling op het juiste moment dat voor je kind weer een deurtje in het lijf kan openzetten, om weer meer ontwikkeling mogelijk te maken

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak kunt u dagelijks contact opnemen met onze secretaresse van: 9.00 tot 12.00 uur.
T: 0118-611096
E: info@ocmiddelburg.nl