Behandelingen

Osteopatische behandeling van de zwangere vrouw

Auteur: Yannick Smidts D.O.-MRO

Osteopathie kan een grote meerwaarde betekenen tijdens de zwangerschap en er voor zorgen dat het bevallingsproces vlot verloopt!

Tijdens de zwangerschap vinden er veel veranderingen plaats in het lichaam van de vrouw. Naarmate de baby groeit zal het bekken naar voren kantelen en de onderrug holler komen te staan. Dit is nodig om meer ruimte te geven aan de baby. Daarnaast komen de ribben meer open te staan en zal het middenrif naar boven verplaatst worden. Het lichaam gaat hormonen produceren die er voor zorgen dat de gewrichten soepeler worden en deze veranderingen mogelijk maken.

Als deze aanpassingen samen gaan met het ontstaan, of reeds aanwezig zijn, van blokkades en bewegingsbeperkingen kan dit leiden tot tal van klachten. Er kan spanning worden opgebouwd onder in de rug en ter hoogte van het heiligbeen. Ter hoogte van de onderbuik worden de banden op rek gebracht. Deze factoren geven lage rugklachten, instabiel bekken en bandenpijnen in de onderbuik.

Door de aanpassingen en blokkades ter hoogte van de ribben en het middenrif kunnen er ook pijnklachten in de borstkas ontstaan al dan niet met refluxklachten. Ook hogerop in de rug kunnen blokkades ontstaan met mogelijkheid tot tintelingen in de handen.

Om een vlotte bevalling te bevorderen is een goede mobiliteit van de beide bekkenhelften en de onderrug van groot belang. De beide bekkenhelften moeten goed kunnen openen voor een goede passage van de baby. Beperkingen in de mobiliteit zal het proces bemoeilijken. De doorbloeding naar de baarmoeder moet ook optimaal zijn. Tijdens het bevallingsproces vult de baarmoeder zich maximaal met bloed wat er voor zorgt dat de baby goed naar buiten geduwd kan worden. De doorbloeding van de baarmoeder wordt gereguleerd vanuit de overgang midden-onderrug. Blokkades in deze regio kan deze aansturing verstoren.

De osteopaat start met een uitgebreid vraaggesprek om de klachten en wensen in kaart te brengen. Vervolgens gaat hij/zij  met de handen opzoek naar mogelijke blokkades en spanning in het lichaam die deze klachten kunnen veroorzaken of het bevallingsproces kunnen bemoeilijken.  Ook spanningen in de onderbuik worden opgespoord. Vervolgens worden deze blokkades en bewegingsbeperkingen met manuele technieken vrij gemaakt. De osteopaat zal achteraf bespreken wat er verder nodig is om de pijnklachten te minimaliseren en een vlotte bevalling mogelijk te maken.