Onze behandelprincipes; Oorzaak, gevolg en herstel

Find it

Zoek het primaire probleem

De osteopaat legt zijn handen te luisteren op uw lichaam. Hij concentreert zich hierbij op informatie over de beweeglijkheid van en in uw lichaam. Hij doet dit door aandachtig te voelen met zijn handen.

 

Voor de getrainde handen van een osteopaat zijn alle soorten weefsels en fysieke systemen één communicerend geheel. Alles beïnvloedt elkaar.

 

Het hele lichaam wordt bekeken en gevoeld. Het bewegingsapparaat; de gewrichten, wervels, botten en spieren. Het orgaanstelsel; de organen en hun vliezen. Het cranialesysteem; de schedelbotstukken, hersenen, hersenvliezen en de hersenvochtcirculatie.

 

Door in de stilte uw lichaam aan het woord te laten, gaat de osteopaat op zoek naar de oorsprong van uw klachten.

Fix it

Corrigeer het probleem

Osteopathie gaat er van uit dat een verminderde beweeglijkheid van weefsel in uw lichaam oorzaak van klachten kan zijn. Tijdens de behandeling wordt het gevonden bewegingsverlies gemanipuleerd door specifieke osteopathische technieken.

 

Een belangrijk onderdeel van de behandelingen is het vrijmaken van uw gewrichten en spieren. Maar ook de organen in de buik- en borstholte en de verschillende schedelbotstukken worden geraakt.

 

Soms is het zo dat de basis van uw rugpijn bijvoorbeeld ooit begon bij een verstoorde werking van uw darmen. Door de bewegingen van de darmen zachtjes te manipuleren en terug te brengen tot hun authentieke ritme wordt de eerder gevormde blokkade opgeheven.

 

Als een omgekeerd domino effect kunnen alle samenhangende systemen en ritmes zich weer oprichten en de eigen oorspronkelijke manier van bewegen en functioneren opnieuw oppakken.

Leave it

Laat het even met rust

Ons zelfherstellend vermogen geeft ons lichaam eindeloze mogelijkheden tot vitaliteit, herstel en balans. Door tijdens de osteopathische behandeling blokkeringen van de bewegingsvrijheid op te sporen en, waar mogelijk, op te heffen kan het lichaam doen waar het het beste in is, ons voertuig zijn.

 

Vaak is het enige dat nodig is om te helen, het te laten gebeuren.
Dit gebeurt in de ontspanning tijdens de behandeling maar ook in de periode daarna. Het lichaam gaat zichzelf herstellen en een nieuwe balans vormen.
Wilt u meer uitgebreide informatie hebben over osteopathie bezoek dan eens de website van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie.

Als correctie niet meer mogelijk is

Soms zijn er klachten die samenhangen met structurele veranderingen. Bijvoorbeeld door ouderdom of door een ongeval. Een scheefgegroeide wervelkolom kan een osteopaat natuurlijk niet recht krijgen. Toch kan het dan juist wel zinvol zijn om te behandelen.

Om bij het voorbeeld te blijven, een scheef gegroeide wervelkolom alleen is nog geen garantie voor problemen in het lichaam. Het lichaam heeft een enorm vermogen om te compenseren. Ook dat is één van de kernpunten van de osteopathie. Wanneer correctie niet meer mogelijk is kun je het lichaam wel helpen beter te compenseren azodat er minimale klachten zijn.

Hernia

Ook een hernia kan de osteopaat bijvoorbeeld niet wegnemen. Daar zal hij ook afblijven, maar het niveau onder en boven de hernia, wordt dan juist behandeld, zodat de patiënt meer ontspannen is en toch vrijer kan bewegen.
Het systeem waarin de hernia zich bevindt laten we optimaal functioneren zodat herstel makkelijker en eerder kan optreden.

Leefstijl

In sommige gevallen worden lichamelijke klachten beïnvloed door leefstijlfactoren zoals bijvoorbeeld verkeerde voeding of te weinig beweging. Om deze reden is OCM Lifestyle opgericht. OCM Lifestyle geeft informatie over de invloed van leefstijl in begrijpelijke taal en biedt begeleiding aan als dit gewenst is.

Hoe verlopen de behandelingen bij OCM?

Van intake en onderzoek tot behandeling en nazorg.
Als u precies wilt weten hoe de behandelingen in zijn werk gaan ga dan naar onze uitgebreide behandelingenpagina.

Alles wat u moet weten over de behandelingen

Afspraak maken

Vraagt u zich af of u baat zou kunnen hebben bij een osteopathische behandeling, neem dan contact op met de praktijk of bel: 0118-611096
Wij denken graag met u mee